Lego kirjallisuudesta

Valmiissa kaupasta ostetuissa paketeissa (seteissä) on aina mukana ohjeet. Myös ohjeet löytyy lego:n omilta sivuilta ja ainahan netistä voi löytyä tai joltain tutulta käyttämätön ohje tiettyyn settiin. Mutta sitten oma tekeleisiin eli MOC projekteihinhan ei ohjeita ole olemassa.

Hyviä tapoja onkin oppia rakentelemaan, on tutustumalla esimerkiksi alan kirjallisuuteen. Tämä skaala on hyvin laaja ja kun vertaa että Lego ollut pelkästään tuotteena jo reilu 90 vuotta niin kirjoja on ihan varmasti kirjoitettu lukuisia määriä. Nykypäivänä on helpotuksena saatavissa nopeasti luettaviksi laaja skaala e-kirjoja sisältäviltä palveluilta (Storytel, Nextory, bookbeat on suosituimmat, muitakin löytyy mm elisa kirja jne.) joukosta alan kirjallisuutta lukumuodossa, saattaa olla mahdollisuus kuunteluun, tähän en niin mee takuuseen, kun kaikissa kirjoissa ei oikein voi toteutua kuuntelu. Myös kirjastoilta löytyy runsaasti alan materiaaleja, mutta eiköhän kuitenkin parasta ole itsellä olla fyysisesti näitä alan kirjoja, niin voi aina kaivaa tarvittaessa kirjan esiin milloin mihinkin tarpeeseen. Kirjoissa on avattu näitä legojen lyhenteitä sekä paneuduttu itse palikoihin ja minkälaisissa projekteissa voi käyttää milloin mitäkin palikkaa. Kirjat siis antavat suuntaa, oma mielikuvitus on se paras tapa. 

(kuvassa rakenteluun viittavia ohjeita)
Rakentelu tapoja onkin hyvin monenlaista erilaista tapaa ja kun legoista on kyse, on aina syytä vahvistaa eri tapaa legojen kiinnitys että kukin projekti kestää siirrot, mahdolliset leikkimiset ja muutenkin sulautuu hienosti tekeleeseen. Itselläni on tällä hetkellä 5 hyvin erilaista lego kirjaa, joista 4 keskittyy enimmäkseen rakenteluun ja viimeinen sommitteluun eli työn kuuluu olla näyttävä, jossa on mukana tarinaa. Se voi olla joku tietty kohtaus. Näin lego masters ohjelmien fanina olen tuomarin suusta kuullut useasti tämmöisiä lauseita ja näissä kirjat on se paras mahdollinen apu väline, jotka tavallaan tukevat sitä omaa oppimista. Paras oppihan on se itse rakentelu, mutta kirjallisuuden myötä siitä saa paljon oppia, myös tuttavat lähipiirissä ja toki alan harrastajat esim. nykypäivän sosiaalisen median verkostoissa käyvät isona tukena ja ihan varmasti antavat omia mielipiteitä.

Kaikkihan me edelleen ollaan oppijoita ja mitä itse en jaksa uskoa, niin kukaan ei voi sanoa että hallitsee legoilla rakentamisen täysin. Erilaisia palikoita on paljon. Tietyt palikkaryhmät on ja palikat lajitellaan omiin alaryhmiin. Tärkeintä onkin sisäistää edes jokunen ryhmä tai mitä tarkoitetaan esim Plate 1x2 light blue, sit on modatut eli muokatut palikat. Näitä en lähe erikseen avaamaan, koska olisi hyvin työlästä, mutta vahva suositus tutustua sisäistään. Mitä tulee omaan koulu uraani, niin parhaimman opin sain juuri koulukirjoista ja tämän voikin kohdentaa legojen kohdalla sitten kirjoihin. Vaikka me kaikkihan ei olla lukutoukkia, niin pelkkä kirjan silmäily voi tuoda esiin juuri niitä tiettyjä mielenkiintoisia aiheita tai asioita joita voi siten hyödyntää itse rakentamisessa. Tämä onkin se syy miksi legot eivät ole pelkästään lasten juttu, vaan legoilla rakentaminen hyödyntää kunkin meidän motorisia taitoja sekä sorminäppäryyttä. Myös kirjallisuudella voi saada enemmän intoa rakentamiseen kuin olla lukematta, se voi antaa hyvin erilaisen käsityksen legoista ja mihin ja millaisiin eri rakentelu tapoihin legoista on. Legot on lopulta hyvin kestäviä, vaikkakin muovista valeltuja palikoita ovatkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lego huoneen syntyminen

Kokemuksia bricklinkin kautta ostamisesta

Suosittelemani Vitriini Lego minifiguuri sarjoille!