Irtopalikoiden lajittelu

Pitkän hiljaiselon jälkeen, on aika palata takaisin blogini pariin. Mennyt vuosi on mennyt todella nopeasti, mutta innostus itse lego harrastusta ei suinkaan ole laskenut, vaan ennemminkin vaan kasvattanut suosiotaan. Tässä on tullutkin osteltua paljon uusia erilaisia settejä sekä irtopalikoiden ostoa. Myöskin parilla lego messuilla tuli käytyä mm. helsingin (onneksi mentiin aamujunalla), muuten oltaisin saatu tehä muutakuin osallistua messuihin ja siitä kuukautta myöhemmin seinäjoen messuilla kävin tyttäreni kanssa. Mitä tulee irtopalikoihin, niin niitähän siis voidaan ostaa alan lego kaupoista, kuten esimerkiksi piipoo tai panttilan palikka. Lego messuilla piipoo järjestänä myös myy. Käytettyjen rto legojen kilohinta menee siinä 16€/kg paikkeilla, joskus jostain voi saada 10€/kg, silloin ei kannata miettiä, vaan ostaa. Toki irtopalikoita myydään lisäksi erilaisilla fb myynti sivustoilla, tori.fi ja ennen kaikkea verkkokaupat, kuten bricklink yms useat muut, joista em. se tunnetuin. Myös lego itsessään myy, mutta kyseessä on pelkästään uusia irtopalikoita, jotka aina kalliimpia, kuin jo käytetyt. Tämä toki makuasia, mihin projektiin on mitäkin palikkaa käyttämässä. 

Nyt tuonkin blogissani esiin tuon niinkin mukavan aiheen kuin palikoiden lajittelun. Kukin lego setti koostuu erilaisesta palikasta, joka voi olla kooltaan hyvin erilainen tai väriltään ja ainahan ei ole saatavissa juuri sitä mitä haluaa, niin on sovellettava sitten. Tämä ongelma esiintyy varsinkin MOC projektien parissa, kun meidän jokaisen palikka varasto on semmoinen mitä olemme haalineet ja joskus ei malta vain odottaa et postilaatikkoon tuloo se tilaama palanen. Kaikkihan me ollaan jossain vaiheessa sorruttu myöskin legojen parissa laittamaan nämä irtopalikat samaan "laatikkoon" eli ns. miljoona laatikkoihin, joissa on osia, jos toisia sikin sokin ja tämä tuo oman haasteen myös rakenteluun, kun ei löydykkään semmoista palikkaa (jotkut soveltavat sitten toisella palikalla ja tämän myös erottaa helposti), mutta jos esim. rakennellaan ohjeen mukaan, niin eiköhän me haluta, että myös lopputulos olisi hyvin samanlainen, kuin rakennusohje näyttää, niin onhan se oiva helpotus kun palikat on lajiteltuna joko muodoltaan tai väriltään omiin paikkoihin. No sanotaanko et mielikuvitus on vain rajana.


Säilytys ratkaisuja on monenlaisia. Halvin palikoiden säilytysratkaisu on esim. kauppojen karkkihyllyiltä löytyvät tyhjät laatikot (Näistä kannattaa kysyä erikseen myyjältä, ei vaan olettaa ja ottaa mukaansa, ellei ole asiasta erikseen mainintaa). Itse lego myös kauppaa sivuillaan erilaisia palikkojen säilytys ratkaisuja, toki myös hinta on sen mukainen. Itselläni löytyy varastosta useita erityyppistä legojen säilytys rasioita tai säilytysratkaisuja. Myös työkalu hyllyt ovat oivia ratkaisuja ja niitä kannattaa kartoittaa eri kaupoista. Tavataan sanoa, että vain taivas on rajana, kun itselleen suunnitellaan kotiympäristöön oivaa rakentelupaikkaa ja että nimenomaa ne tarvittavat palikat on, tai jos ei niin tietää hommata ne itselleen, muutenkin legoja aina katoaa, jos ei muuten, niin siivotessa monesti tuo imuri niitä taltioi pusseihin. Tässä suosittelenkin sosiaalista mediaa, joissa eri ihmiset joskus linkittävät valokuviaan, että miten ja kuinka ovat omalla kohdallaan ratkaisseet ongelmat. Yksin kertainen tapa on lajitella värit omilleen ja sit eritellä palikat vielä erikseen. Tämä huomattavasti helpottaa ja itsekin tietää millaiset palikat on rakenteluun käytössä.

Itse olen järkännyt niin, että rakentelu pöydän työkalulaatikoissa on ne joita enimmäkseen käytetään rakenteluissa. Muut harvinaiset sitten näihin kauppojen karkkilaatikoihin tai legon myymiin tilaratkaisu laatikoihin. Nämä ovat monesti käytännöllisiä. Muodoiltaan palikoiden näköisiä ja niitä voi kasailla päällekkäin. Tämä sopii monesti sisustukseen. Ainoa miinus näissä on pohja, joka malliltaan semmoinen, että pikkulegot tippuu näihin väleihin hyvin herkästi ja saa olla kaivamassa niitä sieltä, siksi on hyvä käyttää erilaisia ratkaisuja näitten pohja ongelmien vuoksi.


(kuvat olen copy pastenut googlen kuvahaulla)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lego huoneen syntyminen

Kokemuksia bricklinkin kautta ostamisesta

Suosittelemani Vitriini Lego minifiguuri sarjoille!