Legon historia


Legoista hieman faktaa: 

  • Legot ovat alunperin tanskasta billundista lähtöisin (billund sijaisee jyllandin niemimaalla)
  • Lego palikat keksi alun perin puuseppä Ole-Kirk Christiansen 1930-luvun alussa.
  • Ensimmäiset legot olivat tehty puusta
  • Lego tehtaalla oli alkuvuosina useita tulipaloja, johtuen että kyseessä oli puutehdas
  • Muovisia legoja valmistettu vasta 1949 vuodesta eteenpäin. Muoviset palikat kehitti Ole-Kirkin poika Godtfred Kirk Christiansen yhdessä isänsä kanssa.
  • Lego tulee tanskalaisesta sanasta Legt Godt eli vapaasti suomennettuna Leiki hyvin.
  • Muoviset toisiinsa tarttuvat palikat patentoitu vasta vuonna 1958.
  • Billundissa on edelleen Lego System Groupin päätoimipaikka 
  • Ensimmäinen Legoland huvipuisto on avattu billundiin (1968). Puistoja löytyy nykyään muualtakin, kuten californiasta, saksasta sekä englannista.
  • Lego on Lego Groupin valmistama maailmalla tunnettu leikkikalu- ja rakennusarja. Lego on tarkoitettu kaiken ikäisille. Joskus on lego paketeissa ollut ikäjakauma 4-99.
  • Tunnetuimmat lego myynti sarjat nykyään ovat: City, Technic sekä Friends
  • Nuoremmille rakentajille myydään Duplo lego sarjaa.

- .

Ole-Kirk Christiansen syntyi vuonna 1891 jyllantilaiseen maanviljelijäperheeseen filkskovin kylään. Perheessä oli 10:ta lasta. Ole-Kirk tottui nuoresta asti jo työntekoon ja jonkun kertomuksen mukaan ensimmäinen työ olikin lampaiden ulkoiluttaminen ja hoitaminen. 

Töiden teon ohella Ole-Kirk kävi kaksi kertaa viikossa opettelemassa lukemaan ja laskemaan paikallisessa kyläkoulussa. Myös uskonto oli Ole-Kirkille lähellä sydäntä ja olikin luterilaisen kirkon aktiivinen jäsen. Myös perhe halusi jatkuvasti auttaa vähempi varaisia. 

Myöhemmässä vaiheessa alkoi tehdä puusepän töitä ja pian huomasi ettei omassa kylässä ollut mahdollisuutta tienata, niin lähti muutamaksi vuodeksi ulkomaille. Saksassa muutaman vuoden ja täältä norjaan, josta löysikin itselleen puolison Kirstinen. 

Palasivat tanskaan 1930 luvun alussa, kun Ole-Kirk osti pienen puutyöverstaan billundin kylästä. Vuonna 1934 työntekijät äänestivät tehtaan nimeksi Ole-Kirkin ehdottaman Lego nimen, josta tuli nykyinen nimeä kantava Lego Groupin nimi.

Myöhemmässä vaiheessa legolla on ollut useita erilaisia alatuote sarjoja, joista useita on jo poistunut. Itse muistan varhaisesta lapsuudestani 1980 luvulla sarjan Fabuland, kyseiset legot kuuluvat Duplo legojen kanssa samaan kategoriaan. Tänä päivänä Fabulandeihin edelleen törmää erilaisissa myyntisivustoilla.

Nykyään on tehdy mm. Ideas sarjaa joista suurin osa on ikähaarukka 18+ (aikuisille suunnattua). Ideas perustuu joihinkin tosielämän asioihin tai vaikkapa sarjoihin. Nämä tuotteet eivät niinkään fiktioita. Ovat oivia koristeita esimerkiksi kirjahyllyihin tai vaikkapa kukkaa antamaan puolisolle. Nämä ovat erityisen hienoja projekteja.

 

(kuva nykyisestä billundin legotehtaan alueelta)

Lähde: Olen käyttänyt lähteenä wikipedian, legon sekä Lego kirjan materiaalia. Kuvat olen olen ottanut kuvahausta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lego huoneen syntyminen

Suosittelemani Vitriini Lego minifiguuri sarjoille!

Bricklinkin tehdyistä ostoksista kokemuksia.