Kuinka päästä alkuun legojen rakentamisen kanssa ilman ohjeita (MOC)


On hyvä oppia myös rakentamaan myös ilman ohjeita, jolloin puhutaan MOC (My Own Creation) rakentamisesta eli vapaasti suomennettuna rakennelma, joka rakennettu ilman ohjeita. Rakennelma voi olla talo, kaupunki, ihminen tai vaikkapa auto. Mikä vain, kunhan olet kasaillut tämän omasta päästä.

Jotkut rakentavat omasta päästään (minäkin lapsena), harvoin tuohon aikaan valmista settiä koskaan ylipäätänsä rakennettukaan edes ohjeista. Nykyään kuten Lego Masters ohjelmassa piirtävät käsin tai tabletilla, myös bricklinkistä löytyy hyvä ilmaisohjelma Studio 2.0 (windows, linux), jolla saa laitettua suoraan haluamansa kokoisen sekä palikan ja lopuksi laskee eri palikat minkä verran ja mitä tarvitset. Itse hieman yritin, mutta päädyin tekemään omasta päästä lopulta. Täytyy ajan kanssa yrittää tutustua tuohon ohjelmaan. Hyvänä vaihtoehtona on piirtää paperille tuotos, jota sitten itse lähteä tekemään. Palikoita on useita eri mallisia. Tosin pyöreät muodot ovat hyvin hankalia toteuttaa. Tosin SNOT tekniikka on hyvä opetella, avaa uusia rakennustapoja ajatellen MOC projekteja. Itse tein tuon Optimus Prime mini auton ihan näkemällä toisen käyttäjän tekemän oman projektin, siitä inspiraation lähteenä ajattelin, et kokeillaanpa jos toinen osaa, niin eiköhän itsekkin kykene omanlaisen tekee. Myös on harrastajia, jotka tuunaavat omanlaisen valmiista lego projekteista eli rakennat valmiin, mutta et tyydykkään siihen, vaan teet siitä paremman. Meil jokaisella on omanlainen mieltymys asioihin.

Legoissa on se hyvä puoli, että niillä saa vaikkapa mitä aikaseksi, visuaalinen ajattelu tapa ja vain taivas ja rajallinen rakentelutila on edessä. Näin aikuis (AFOL) rakentajana tämä myös edelleen kehittää, jos ei muuta niin ainakin sormi näppäryyttä. Väitän silti että legoista on hyötyä näin vanhemmalla ikää edelleen, että suosittelen kokeilemaan. Kerran kun eksyt, irti et pääse. Lapsiperheellisenä varsinkin on helpompaa aloittaa kun lapsi esimerkiksi haluaa jonkun fantasiahahmon, niin pianhan semmoista ollaan tekemässä.

Irtopalikoita voi ostaa eri fyysisistä kirppiksistä tai nettikirppiksiltä, joista olen aiemmisssa postauksissa tuonut ilmi, kuten bricklinkistä, lego:n sivuilta tai suoraan fyysisistä kaupoista (esim. Panttilan palikka, Pii Poo)


. Tällä hetkellä puhutaan, että legon kilohinta olisi tuo 16€ per kilo (kilolla saa jo yllättävän paljon legoja). Toki aina voit purkaa omia settejä ja jokaisessa muuten valmiissa setissä on aina ylimääräisiä erilaisia palikoita. Hyvänä mainintana on ottaa esille myös lego classic paketit, joita on kaikenkokoisia ja hintaisia ja ovat oivia näihin tarkoituksiin.

Erinäköistä ja kokoista palikkaa löytyy ja en ala niitä tähän ottamaan ja jos jotain ei löydy, niin sen voi aina jollain toisella palikalla korvata. Oma mielikuvitus on se paras ja lopputulokseen ei kukaan muu kuin oma itse voi vaikuttaa. Eiku kokeilemaan. Menee yllättävän paljon aikaa. Välillä olen törmännyt sosiaalisessa mediassa ihmisiin, jotka pyytävät että annan tukea (support), että saavat oma rakennelma ideansa legolle esille. Sinun ei tarvitse odottaa että joku tietty lego ideas sarjan tuote tulee, tee se itse ja vie tieto legolle eteenpäin. Jokainen meistä voi olla suunnittelia ja toteuttaa joko omaksi mieleksi tai näyttää muille. 

Meillä oli täällä vaasassa viime syksynä muutaman viikon vaasassa lego näytteille asettelija, joka lopetti ennen kuin ennätettiin käydä kyseissesä paikassa. Kuka estää ettet sinä voi tehdä tämmöistä, ei ku oma pää vaa raksuttamaan ja tuottamaan ideoita. Legojen rakennusprojektien kanssa menee yllättävän nopeasti aika, tunti ei ole mikään aika, kun lähdet tuottamaan jotain, että aina kannattaa varata kunnolla aikaa ja tarpeeksi iso paikka, missä pidät teostasi.

Lähde: bricklinkin sivuilta otettu kuva studio 2.0 sekä kuvahausta kuva classic palikoista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lego huoneen syntyminen

Suosittelemani Vitriini Lego minifiguuri sarjoille!

Kokemuksia bricklinkin kautta ostamisesta