Kokemuksia erilaisten sivustojen kautta ostamisesta

Alkusyksystä 2022 ostin lego aiheisen kirjan, jossa oli ohjeita monenlaisiin erilaisiin projekteihin. Kirjan nimi on Mestari rakentajan kirja. Kirjassa tuotiin "yleisimmät alan harrastajien termit esille", Esimerkiksi otetaan nyt lyhenne AFOL = Adul Fan Of Lego, lyhenteitä on paljon, näitä voin tässä myöhemmässä vaiheessa esille, mutta en tähän postaukseen. 

Kirjahan antoi pelkkiä ohjeita oli kyseessä auto, vene, kukka tai vaikkapa robotti, niin pelkät kasaamisohjeet ainoastaan. Palikoita kirja ei kuitenkaan pitänyt sisällään, vaan tarjosi muita vaihtoehtoja. Lego classic sarjan seteissä paljon sekalaisia paloja, jotka sopivat tämän kirjan projekteihin, mutta ei tämäkään aina takaa, että kaikkia palikoita löytyy tai ainakaa juuri tietyn värisenä ja lompakolle tulee hyvinkin kalliiksi, jos joudut useamman paketin ostamaan classic sarjaa. Mutta painostan sanaa sovellettavuus, jos ei aina sitä tiettyä niin käyttää sit vähän vastaavaa. 


Tämän kirjan projektien yhteydessä törmäsin sivustoon bricklink.com. Tunnuksen luominen sivustolle on yllättävän helppoa ja ennen kaikkea ilmaista. Maksullista pro versiota tai muutakaan ei sivustolta ole. Ainoa negatiivinen asia mulle on, että kyseessä on englannin kielinen sivusto, mut eiköhän tänä päivänä tuo lontoo useammalla ihmisellä suju, ainakin itse olen kielellisesti pärjännyt. Itse sivusto oli alkuun yllättävän sekava, mutta sain ku sain tehtyä ensimmäisen palikka tilauksen aikoinaan onnistuneesti. 

Alkuhan on aina tuskaista ja niinku muistisairailla on tapana, niin toistaa aiempia. No tämä tapahtui tilatessa. Tilasin alkuun useita kertoja eri myyjiltä samoja palikoita. Joskus kävi jopa niin, että tilasin juuri mitä olin ostanut toiselta myyjältä ja en ostanut lopulta sitä mitä minun piti tilata. No tässä kohtaa itse palikat on edullisia, mutta toimitus on se joka maksaa ja toimituskulut päättää myyjä, ei ostaja, että niihin ei paljoa pysty vaikuttamaan. Joillain myyjillä on oston yhdeydessä näkyvissä postikulut, toiset taas laskevat ja tulee myöhemmin lasku sivustolle viesteihin, josta on helppo maksaa. Itse käyttänyt maksuna paypal. 

Erilaisia palikoita voi kätevästi hakea, pelkästään maa kohtaisesti eli vaikkapa suomesta. Suomen valikoima vaan tuppaa olla suhteellisen rajallinen ainakin joittenkin vähemmän käytössä olevien palikkojen suhteen että joutuu hakua laajentamaan eurooppaan. Positiivisena pidän että euroopasta saanut suhteellisen edullisesti palikoita kotia. Kalliita postikuluja ovat tarjonneet saksalaiset ja joskus itse tanskalaiset mitä näin nopeasti osaan sanoa. Euroopan ulkopuolelta ei ole kokemusta, mutta sen tiedän että tullimaksut yms tulee, että jos joutuu tilaan, niin suosittelen kimppa tilausta

Palikoita olen myös suoraan lego.fi sivustolta tilannut. Sivustolta pitää ostaa tietyllä hintaa, että saa ilmaiset toimituskulut. Irtopalikoissa on pieni ongelma toimituksissa, meinaa toimitusaika saattaa olla erikoispalikoissa yli 20 arkipäivää eli yli kuukaudesta puhe. Tämä johtuu, että palikat lähtee tulemaan toiselta tehtaalta belgiasta. Nyt en muista kumpiko näistä oli hitaampi. Positiivistä toki on, että lego myy pelkästään uutta sekä toimitus on suoraan kotiovelle. Bricklinkistä voi ostaa myyjältä joko uutta tai käytettyä palikkaa. Tämä on vaihtoehto jonka voi valita.

Mistä tykkään, kun ostelen eri paikoista legoja, niin en ole törmännyt epärehelliseen porukkaan, vaan esim. jos jossain facebookin kirppari ryhmässä joku myy tuotetta liian halvalla, niin aina joku on kertomassa asiasta myyjälle eikä hyödyntämässä tätä väärinkäyttöä ja ostamassa itselleen tuotetta. Toki en nyt sano etteikö epärehellisiä käyttäjiä ole, niin liian sinisilmäinen ei saa kenenkään kanssa olla.

Nämä ovat paikat joista olen itse ostanut. Tiedän että on olemassa brickowl, joka on myös hyvin suosittu ja varmaan joskus tulevaisuudessa täytyy tutustua kyseiseen sivustoon, mutta tätä tekstiä kirjoittaessa en ole.


Lähde: Lego:n ja Briclinkin logot olen kopioinut ko. sivustojen logoista. Mestari rakentajan kirjan kuvan olen kopioinut                       kuvahausta. 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lego huoneen syntyminen

Suosittelemani Vitriini Lego minifiguuri sarjoille!

Kokemuksia bricklinkin kautta ostamisesta